De carnavalsvereniging Knotwilgendam uit Vlijmen werd opgericht in 1862! Daarmee is deze carnavalsvereniging één van de oudste in Nederland, zo niet de oudste! Onder de rook van het naastgelegen Oeteldonk (’s-Hertogenbosch) – bijna even oud! – kwam Knotwilgendam tot echt grote bloei onder het bewind van Prins Huipino XI, die 22 jaar – vermeld in het Guiness Book of Records!- lang de scepter zwaaide over het Knotwilgrijk. De naam Knotwilgendam – ontleend aan het feit dat in en rond Vlijmen talloze Knotwilgen groeiden (en groeien) dateert van 15 januari 1961, toen ook Huipino als prins aantrad.
Knotwilgendam staat wijd en zijd bekend als de vereniging die als eerste het sociaal carnaval (voor zieken, ouderen en zorgenkinderen) gestalte gaf. Beroemd is Knotwilgendam ook om de fraaie Grote Optocht op carnavalszondag. Van heinde en verre komen carnavalsliefhebbers de fraaie wagens, loopgroepen en individuele carnavalsgekken bewonderen.
Knotwilgendam wordt ook wel genoemd Het Land van Piet van Oijen, naar de legendarische Vlijmenaar die met zijn scherpe kroontjespen in dichtvorm allerlei (vermeende) misstanden in de dorpspolitiek aan de kaak stelde, veel over carnaval schreef en in 1962 met carnavalseer werd begraven.
De grote carnavalsevenementen waar Knotwilgendam bij velen bekendheid geniet waren de Elluf Steruren; een 11 uur durend feest door elf deelnemende verenigingen, die alle een elf minuten durende act opvoeren. Gekoppeld aan deze Ster Uren is de befaamde Kapellenrodeo, waarbij het best musicerende en meest carnavaleske carnavalsmuziekske een schitterende bokaal en een flinke geldprijs kon winnen.
Ook het beroemde Knotskrakerfestival behoorde tot de vaste onderdelen van de carnavalsorganisatie in Knotwilgendam/Vlijmen. Dit unieke festival was in het leven geroepen om vooral het Brabantse carnavalslied te promoten. Dit liedjesfestijn trok steeds meer en betere deelnemers. De 11 beste carnavalsliedjes kwamen op een CD.
Ondanks het feit dat in deze tijd de viering van het carnaval en de carnavalsvierder verandert, en door op deze veranderingen in te spelen, weet Knotwilgendam elk jaar weer van carnaval te maken: “Een daverend feest voor alle mensen!”